2018. Karácsony

Mesevár hírek


Mire ezt a cikket olvassák már elhalványultak a karácsonyi gyertyák fénye, de reméljük ,hogy a szeretet és az odafigyelés megmaradt mindenki szívében és kitart a következő Karácsonyig.

Nagy izgalommal vártuk a Mikulást, díszítettük az óvodát, mikulásokat, manókat, csizmákat varrtunk, mikulásbábot festettünk, ragasztottunk. A Művelődési Házban zenés előadáson találkozhattunk vele a másik napon pedig ellátogatott minden csoportba. Sok ajándékot kaptak a gyerekek a nagyszakállú Télapótól, ő pedig mesélt a gyermekkoráról is, majd mindenki letette a manóesküt. A csillogó szemek és az örömteli gyermekarcok magukért beszéltek. A november sem telt esemény nélkül óvodánkban.

Az Oktatási Hivatal kezdeményezésére a Mosoly Manó program keretében ajándékokkal teli dobozokat gyűjtöttünk hátrányos helyzetű gyermekek részére. Szülői értekezleten a jövendő elsősök szülei találkozhattak a tanító nénikkel, köszönjük Pókné Katinak és Szabóné Móninak, hogy velünk töltötték ezt a jó hangulatú estét.

A Nyúl csoportosok egészségnapon voltak a Szociális Otthonban, kirándultak a tárnoki Szabó üveggömbkészítő manufaktúrába és készülődtek az ünnepekre. Köszönet a gyermekek szállításáért Szilágyi Kornélnak és Csohányné Erikának. Ezúton köszönjük Gercsényi Gabriellának és Derecskei Jánosnak a felajánlásokat.

A Csibe csoportosok sokat sétáltak a gyönyörű őszi időben és ádventi koszorút készítettek Kovács Petra segítségével. Készülnek a mézeskalácssütésre.

A Katica csoportosok izgalommal készülnek a mézeskalácssütésre és luca búzát is vetnek, aki kíváncsi, hogy mekkorára nőtt jöjjön el hozzájuk és kérdezze meg őket.

A Süni csoportosok az anyukákkal készítették az ádventi koszorút, de nem is egyet, hanem ötöt. Egyik szebb volt, mint a másik, de a legszebb az öröm az arcokon. Köszönjük Sörösné Timinek, Lippné Juditnak, Szukola Heninek, Kuszné Katinak, Horváthné Fanninak, Kitzingerné Annának ,Hollósvölgyi Zsuzsának, hogy velünk és nekünk koszorút készítettek,és szebbé tették az ünnepi készülődésünket.

A mézeskalács sütésre is szeretettel várjuk a szülőket.

Még előttünk a harmadik gyertyagyújtás és a karácsonyi vendégség. Kívánjuk, mindenkinek hogy az új esztendő egészségben és békességben teljék.

„Adjon Isten, minden jót
az új esztendőben!
Jobb időt, mint tavaly vót,
az új esztendőben!
Mitől féltünk, mentsen meg,
amit vártunk, legyen meg,
az új esztendőben!”

MilichovszkinéDecemberi újságcikk 2018

Mesevár hírek

Mire ezt a cikket olvassák már elhalványultak  a karácsonyi gyertyák fénye, de reméljük ,hogy a szeretet és az odafigyelés megmaradt mindenki szívében és kitart a következő Karácsonyig.

Nagy izgalommal vártuk a Mikulást, díszítettük az óvodát, mikulásokat, manókat, csizmákat varrtunk, mikulásbábot festettünk, ragasztottunk. A Művelődési Házban zenés előadáson találkozhattunk vele a másik napon pedig ellátogatott minden csoportba. Sok ajándékot kaptak a gyerekek a nagyszakállú Télapótól, ő pedig mesélt a gyermekkoráról is, majd mindenki letette a manóesküt. A csillogó szemek és az örömteli gyermekarcok magukért beszéltek. A november sem telt esemény nélkül óvodánkban. Az Oktatási Hivatal kezdeményezésére a Mosoly Manó program keretében ajándékokkal teli dobozokat gyűjtöttünk hátrányos helyzetű gyermekek részére. Szülői értekezleten a jövendő elsősök szülei találkozhattak a tanító nénikkel, köszönjük Pókné Katinak és Szabóné Móninak, hogy velünk töltötték ezt a jó hangulatú estét.

A Nyúl csoportosok egészségnapon voltak a Szociális Otthonban, kirándultak a tárnoki Szabó üveggömbkészítő manufaktúrába és készülődtek az ünnepekre. Köszönet a gyermekek szállításáért Szilágyi Kornélnak és Csohányné Erikának. Ezúton köszönjük Gercsényi Gabriellának és Derecskei Jánosnak a felajánlásokat.

A Csibe csoportosok sokat sétáltak a gyönyörű őszi időben és ádventi koszorút készítettek Kovács Petra segítségével. Készülnek a mézeskalácssütésre.

A Katica csoportosok izgalommal készülnek a mézeskalácssütésre és luca búzát is vetnek, aki kíváncsi, hogy mekkorára nőtt jöjjön el hozzájuk és kérdezze meg őket.

A Süni csoportosok az anyukákkal készítették az ádventi koszorút, de nem is egyet, hanem ötöt. Egyik szebb volt, mint a másik, de a legszebb az öröm az arcokon. Köszönjük Sörösné Timinek, Lippné Juditnak, Szukola Heninek, Kuszné Katinak, Horváthné Fanninak, Kitzingerné Annának ,Hollósvölgyi Zsuzsának, hogy velünk és nekünk koszorút készítettek,és szebbé tették az ünnepi készülődésünket. A mézeskalács sütésre is szeretettel várjuk a szülőket.

Még előttünk a harmadik gyertyagyújtás és a karácsonyi vendégség.

Kívánjuk, mindenkinek hogy az új esztendő egészségben és békességben teljék.

„Adjon Isten, minden jót

az új esztendőben!

Jobb időt, mint tavaly vót,

az új esztendőben!

Mitől féltünk, mentsen meg,

amit vártunk, legyen meg,

az új esztendőben!”

Milichovszkiné

Karácsonyi üdvözlet

 

Juhász Gyula:

Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben 
Ilyenkor decemberben. 
A szeretetnek csillagára nézek, 
Megszáll egy titkos, gyönyör
ű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot, 
S amit az élet vágott, 
Beheggesztem a sebet a szívemben, 
És hiszek újra égi szeretetben, 
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomor
ún nézek,
A kis J
ézuska itt van a közelben,
Legy
ünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak
így decemberben.

Áldott, békés karácsonyi ünnepet és boldog Újévet kívánunk!

Tordasi Mesevár Óvoda

 

Szeptemberi újságcikk

Elszállt a fecske,
üres a fészke,
de mintha most is
itt ficserészne,
úgy kél a nap, és
úgy jön az este,
mintha még nálunk
volna a fecske.
Még egyelőre
minden a régi,
bár a szúnyog már
bőrét nem félti,
és a szellő is
be-beáll szélnek,
fákon a lombok
remegnek, félnek.
Valami titkon,
valami készül:
itt-ott a dombon
már egy-egy csősz ül:

Nézd csak a tájat,
de szépen ős
zül.

                        ( Kányádi Sándor: Valami készül)

Itt van, az ősz itt van újra, s szép, mint mindig énnekem. Ahogy közeledett az idő, úgy sokasodtak a gondolatok, újabbnál- újabb ötletek, hogy mit, hogyan csináljunk, és észre sem vettük, hogy elérkezett az idő, szeptember 3, amikor a Tordasi Mesevár Óvoda megnyitotta kapuit.

Hej, óvoda, óvoda, de sok gyerek jár oda, és mi csak néztük a kíváncsi gyerek tekinteteket, az érdeklődő, vidám arcokat, hogy vajon milyen ez a kacsalábon forgó ékességes palota. Valaki már így köszöntött: Jó reggelt kívánok óvónéni, megjöttem!

Persze az idő halad, és a legkisebbek is napról, napra meggyőzödnek arról, hogy van itt ám sok móka, játék és kacagás. A nagyobbacskák azért már tudják, hogy vannak feladataik is, hiszen a mindennapi tevékenységeken felül vannak, hagyományaink, programjaink, amire lelkesen készülünk.

Így már szeptember beköszöntével, nagy izgalommal vágtunk neki egy új-régi hagyomány felelevenítésének. A szülők példát mutatnak a hagyományok őrzésében. Az óvodásaink szüreti mulatsága után, október 13.-án, szombaton az óvodai szülői munkaközösség szervezésében megrendezésre kerül a Tordasi szüreti felvonulás és bál, mely a hagyományok tiszteletén és újra élésén kívül azzal a céllal is jött létre, hogy az óvodásainknak fészek hintát tudjunk ajándékozni. Az óvoda szülői közössége sok szeretettel várja a kíváncsi szempárokat a felvonulásra és az esti mulatságra elvárunk minden táncos lábú és víg kedélyű vendéget! Szeretnénk köszönetet mondani Simmonné, Gercsényi Gabriellának, valamint Kovács Attilának és családjának a felajánlásokért és a segítségnyújtásukért.

Miközben sürgünk, forgunk, valakitől búcsúzni kell. Szabadi Pálné, Kati néni óvodánkban eltöltött 28 év munkaviszony után nyugdíjba megy. Kati néni mindig odaadással, őszinte, szeretettel teli mosolyával fordul a gyermekek felé. Mond, mit szeretnél? Ez sokszor elhangzik! Egy számomra nagyon kedves történet jutott eszembe, mely azt gondolom, hogy a hivatásában a legfontosabb emberi tulajdonságról ad követendő mintát.

A gyermekek már jó néhány napja kincset szerettek volna találni, az óvoda udvarán. Kerestek, kutattak, hosszú, hosszú időn keresztül. Kati néni egy nap megkérdezte tőlük. Mit szeretnétek? Kincset találni! Mosolygott, és persze a gyermeki fantáziának, kíváncsiságnak teret adva bíztatta őket a folytatásra. Majd egy délután az egyik gyermek felkiáltott. Kati néni, kincset találtam! A többi gyermek a nagy örömöt hallván szorgalmasan kutatni kezdett a kis üvegcseppek, gyöngyök után, majd a boldogság ragyogott mindegyik arcán. Kincset találtak! Nem is sejtették mekkorát! Pár nap elteltével a gyerekekben felötlött a kérdés: Vajon ki rejtette el a kincseket?

Kedves Kati néni!

Köszönjük a velünk töltött éveket, a sok-sok örömteli pillanatot, mellyel nem csak a gyermekek napjait, de a mi hétköznapjainkat is bearanyoztad.

Ahogy mi szoktunk búcsúzni:

Nem kívánunk néked aranyat, ékeket,

Csak napsugaras, mosolygós életet,

Gyermekeidben legyen örömed,

Az Isten áldása kísérje minden léptedet!

                                                                                               Diósiné Besenyei Boglárka Mária

 

2018. december 1.

2018 dec 1 hirdetmeny

Őszi hírek

Mesevár hírek

Tarbay Ede: Ősz- anyó

Kontyos-kendős Ősz-anyó
s
öpröget a kertben,
v
örös-arany falevél
ripeg-ropog, z
örren.

Reggel-este ruhát mos,
csupa g
őz az erdő,
mos
ókonyha a világ,
a v
ölgy mosóteknő.

A legkisebbek számára a szeptember hónap az óvodai befogadásról szólt. Az első héten a szülők betekintést nyerhettek az óvodai életbe, és részesei lehettek gyermekeik első óvodai napjainak. A kiscsoportosok befogadása jól sikerült. Egy nagyon szeretetteljes, nyitott, elfogadó közösség alakult a kicsik körében. Sok játékkal, ismerkedéssel, új ismeretek szerzésével telnek a Csibe csoportosok mindennapjai.

A Katica csoportosok őszi séta alkalmával, a Gesztenyés úton voltak gesztenyét gyűjteni. Halász Katalin járt a csoportban, aki mozgásos játékokat tartott a gyerekek számára.

A Sün és Nyúl csoportosok egészségnapon vettek részt a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonában, ahol a gyermekek testünk létfontosságú szerveivel ismerkedhettek meg a Szervmanók segítségével, meseterápiás módszerekkel. Köszönjük szépen a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonának, hogy óvodánk részt vehetett ezen a sokszínű programon.

A nagycsoportosok az előző évekhez hasonlóan idén is egy kis műsorral kedveskedtek a faluban megszervezésre kerülő idősek napján.

A Sün csoportosok csalamádét készítettek az őszi betakarítás terméseiből. Ellátogattak a tordasi Tájházba, és a martonvásári Brunszvik Parkban is jártak szeptember elején.

A Nyúl csoportosok tök- napon vettek részt a Tordasi Szociális Otthonban, ahol a gyermekek megtanulhatták, és kis is próbálhatták, hogyan készül a merített papír.

Óvodánkba látogatott szeptember 28-án, Bölöni Réka, aki a Népmese napja alkalmából, a Só című mesét adta elő a gyermekeknek.

Október 1-jén Fedák Krisztina, az előző évekhez hasonlóan, az állatok világnapja alkalmából jött el óvodánkba, hogy állatbemutatót tartson a gyermekek számára. A gyermekek az állatok gondozásának fontosságáról tanulhattak, kutyát simogathattak, valamint lehetőségük volt pónilovon lovagolni.

2018 novkep1 2018 novkep2 2018 novkep3

 

2018 novkep4 2018 novkep5

Október 5-én megrendezésre került az óvodai szüreti bál, amit a nagycsoportosok szerveztek. Egy kis műsorral kedveskedtek a többi csoport, és a szülők számára. A mulatság után lehetőségük volt a gyermekeknek szőlőpréselésre, kukoricamorzsolásra, és diótörésre az óvoda udvarán.

Köszönet mindazoknak, akik a papírgyűjtés során támogatták óvodánkat. A papírgyűjtésből származó pénzt az óvodai játékok fejlesztésére fordítjuk.

Készülünk közelgő eseményünkre, az október 13-án tartandó jótékonysági szüreti mulatságunkra, melyet az óvoda szülői munkaközössége szervez. A bál a tordasi Művelődési Házban kerül megrendezésre. A bált, szüreti felvonulás előz meg, délután 3 órai kezdettel, melyen az óvodába járó gyermekek szülei, és az óvoda dolgozói fognak táncolni. Az óvodai szülői munkaközösség szeretettek vár minden kedves érdeklődőt a programokra!

Óvodánk alapítványi száma:

Százlábú Gyermektámogató Alapítvány:

Az alapítvány bankszámla száma: 10403174- 50526767- 72571002 K&H Bank

Minden támogatást hálásan köszönünk!

Kukucska- Puskás Dóra

 

Novemberi hírek

Osváth Erzsébet: Jött Őszanyó

 

Jött Őszanyó hideg széllel,

Aranysárga vízfestékkel.

Sárgák lettek a levelek,

Fújtak, fújtak őszi szelek.

 

Fújtak, fújtak őszi szelek,

Lehullottak a levelek.

Itt vannak a fák alatt,

Látod a sok aranyat?

 

Beköszöntött az október, s mi belevetettük magunkat a szüret, a betakarítás munkálataiba.

Kipróbáltuk a kukoricatörést, kukoricamorzsolást, diótörést, de óvodánk legnagyobb eseménye vitathatatlanul a szüreti felvonulás és bál volt.

Szerettük volna visszahozni a régi korok hagyományát, melyet sokan átélhettek már a faluban az idők során, akár felnőttként, akár gyerekként. Izgatottan készültünk erre a nagyszabású hagyományőrző eseményre. Bárkihez fordultunk, mindenhol segítő kezekre találtunk, így erőfeszítésünket siker koronázta. Nagyon jó érzés volt végigtáncolni, mulatni a faluban, hiszen minden állomáson szeretettel fogadtak, sok helyen vendégül is láttak minket süteménnyel, pogácsával, finom nedűvel. A felvonulást követő bál iránt is hatalmas volt az érdeklődés, s ennek a hihetetlen összefogásnak megérett a gyümölcse, mert végre megvalósult az, amiért ez a projekt elindult, megkapják az óvodások a fészekhintát.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az álmunk létrejöjjön, s bármilyen formában részt vett e nemes cél elérésének érdekében, s segített a megvalósításban. Titkos vágyunk, hogy ez újra óvodánk és a falu hagyománya legyen, s összekovácsolja ezt a nagyszerű közösséget.

Az izgalmak és a sok teendő után sem pihentünk, hisz rengeteg program és érdekes esemény várt ránk a következő időszakban. A Csibe csoportosok ellátogattak Cigány Zoltánné Kati nénihez, ahol megnézhettük háziállataikat, kukoricát daráltunk, tyúkokat kergettünk. A legérdekesebb kis teremtmények a nemrég kikelt galambfiókák voltak. A Nyuszi csoportosok tömegközlekedési eszközökön ellátogattak a Gellért- hegyre, Budapestre, majd minden gyermek legnagyobb örömére a Gellért tér melletti nagycsúszdás játszótéren próbálhatták ki a legmenőbb játékokat. Nagycsoportosaink ellátogattak Martonvásárra, hogy megtekintsék a színjátszó kör újabb meseelőadását, melynek címe Brub, avagy egy zokni aminek párja nincs.

Nyuszi csoportosaink jóvoltából megemlékeztünk az októberi forradalom és szabadságharc hőseiről. Mécsest gyújtottunk, virágot és nemzetiszín zászlókat tűztünk ki az emlékműhöz.

Egészséghetünkön Siketné Hodován Éva dietetikus vezetett be minket az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, rengeteg egészséges és érdekes étellel ismertetett meg minket.

A novembert kedves eseménnyel indítottuk, Márton napja alkalmából libabábokat készítettünk különböző technikákkal. Szabtunk, varrtunk, ragasztottunk, hajtogattunk. Lámpásokat készítettünk sótechnikával.

Libanézőben jártunk Sipinél Andorfy Ottó és felesége 15 éves libájánál, s Farkas Zsolték libuskáinál, ahol a házigazdák finomságokkal látták vendégül a Katica csoportosokat.

Tartalmas és szívet melengető időszak áll mögöttünk, de mindannyiunk kedvenc időszaka most következik.

Szeretettel és izgalommal várjuk a nagyszakállú Mikulást, készülünk az Adventre és a gyertyagyújtásra színvonalas műsorral és finom enni és innivalóval.

Kívánunk mindenkinek meghitt készülődést, s szeretettel várjuk programjainkra az érdeklődő szülőket.

                                                                                                                    Dankos Anikó

 

 

 

 

 

2018/2019 tanév esemény naptára

időpont

Program

Szeptember

Augusztus- szeptember

Családlátogatás

12

Szülői értekezlet

18-26

Papírgyűjtés

24-28

Népmese hete

28

Népmese napja (Bölöni Réka előadása)

Október

1-4

Állatok hete

5

Szüreti mulatság az óvodásoknak

5

idősek napja

8-12

Szüret, őszi betakarítás hete

13

Szüreti mulatság, felvonulás

Őszi kirándulás csoportonként, tájház megtekintése

Fogászati szűrés

19

Megemlékezés nemzeti ünnepünkről

24-26

Egészséghét

November

Szülők fóruma

5-9

Liba hét, mese előadás

20

Szülői értekezlet a nagycsoportos gyermekek szüleinek

December

2.-21

Advent

December 16.

Advent harmadik vasárnapja, betlehemes a Hangya művelődési ház előtt

november26.-december17.

Adventi készülődés, nyílt napok

6

Mikulás

November 26-dec 17.

Adventi vásár

20.

Karácsonyi vendégség

Január

január6.-március 6.

Farsang időszaka

Szülői értekezlet

14-18

Egészséghét

Bábszínház

Február

jan. 28-febr 1.

Medve hét

1

Medve nap

február 14.

Farsangi mulatság

Fogászati szűrés

Fényképezés megszervezése

Március

8

Nőnap

11-14

Készülődés az 1848- as forradalom és szabadságharc alkalmából, ünnepi műsor

14

Megemlékezés március 15.- ről

18-22

Víz hete

22

Víz világnapja

Április

április 15-19

Húsvéti készülődés, nyílt napok

17 vagy18

Húsvéti játszóház

Nagycsoportosok látogatása a könyvtárba

Nagycsoportosok látogatása az iskolában

Tanítónők látogatása az óvodában

24

Föld napja

27

Virág piac

ápr.25-máj.3.

Készülődés anyák napjára, anyukák köszöntése

Kirándulások

Április

Óvodai beiratkozás

30

Májusfa állítás

Május

10

Madarak és fák napja

Művészeti iskola bemutatója

Kirándulások

Évzárók, ballagások

Június

5

Környezetvédelem napja

4

Nemzeti összetartozás napja, viselet napja

7

Mesevár nap, Pünkösdölő

Jövendő óvodások ismerkedése az óvodával

Kelt: Tordas, 2018. szeptember 3.

 

Álláslehetőség

Tordasi Mesevár Óvoda

                       

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján

pályázatot hirdet

Tordasi Mesevár Óvoda, Fejér megye, 2463 Tordas, Szabadság út 134. 

Óvodapedagógus

munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

                       

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

Fejér megye, 2463 Tordas, Szabadság út 134.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

Óvodapedagógusi feladatok ellátása.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

                       

Pályázati feltételek:

•         Főiskola, óvodapedagógus,

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

•         Szakmai önéletrajz, végzettséget igazoló okmányok másolata, erkölcsi bizonyítvány

A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. november 5.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Diósiné Besenyei Boglárka Mária nyújt, a 06 20 248 8860 -os telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:

•         Postai úton, a pályázatnak a Tordasi Mesevár Óvoda címére történő megküldésével (2463 Tordas, Szabadság út 134. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 60/2018 , valamint a munkakör megnevezését: Óvodapedagógus.

•         Elektronikus úton Diósiné Besenyei Boglárka Mária részére a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. E-mail címen keresztül

•         Személyesen: Diósiné Besenyei Boglárka Mária, Fejér megye, 2463 Tordas, Szabadság út 134. .

A pályázat elbírálásának határideje: 2018. november 5.

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.tordas.hu honlapon szerezhet.

 

Papírgyűjtés 2018

várTordasi Mesevár Óvoda

2463. Tordas, Szabadság út 134. 06-22/467-502 41. mellék

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

OM azonosító: 203255

Papírgyűjtés!!!

2018. szeptember 19. szerdától 26. szerdáig papírgyűjtést rendezünk óvodánk javára. A bevételt az óvodai programokra fordítjuk! A papírt az óvoda hátsó bejáratánál kihelyezett konténerbe kérjük beletenni!

Köszönjük!


 

 

Névnapok

Tegnap : Benedek
Ma : Beáta, Izolda, Lea
Holnap : Emőke
Holnapután : Gábor, Karina

Bejelentkezés