Októberi hírek

Kvintett 3Visszatekintve még a nyárra, nem számoltunk be arról, hogy óvodásainknak és az óvoda dolgozóinak emlékezetes zenei élményben volt része, mikor a Magyar Honvédség Központi Zenekarának Ostinato Kvintettje ellátogatott hozzánk. Köszönet a zenészeknek, és külön köszönet Kovács Tibornak, aki által ez az előadás megvalósulhatott. Nem csak a koncert volt emlékezetes, „hab volt a tortán”, hogy a gyermekek megszólaltathatták a hangszereket is. Nagy tapsban részesült az, aki képes volt arra, hogy hangot csalogasson ki a hangszerekből. Köszönetképpen óvodásaink rajzon örökítették meg az emlékezetes eseményt, gyűjteménybe rendeztük és néhány kedves szó kíséretében elküldtük a zenészeknek.
Süni csoportosaink szinte mindannyian szeptemberben kezdték az óvodai életet. Nagy szeretettel várták a csoportban dolgozók és az óvoda többi dolgozója is a kicsiket. Volt néha szomorúság, de a sok dal, mese, vers, játék megvigasztalta őket.
A hosszú, szép meleg ősz sok ajándékot tartogatott számunkra. Sétáinkon, kirándulásokon rácsodálkozhattunk a természet szépségeire, begyűjthettük a sok kincset. Megfigyeltük a költöző madarakat. A Katica csoportosok Gyúrón voltak Baranyiné Noéminél állatokat simogatni. A Csiba csoportosokkal a Tordasi Tájházba látogattunk, ahol Márki Feri bácsi nagy szeretettel bemutatta a kiállított kincseket. Volt olyan kiállítási tárgy, amit a gyerekek ki is próbálhattak. A Hangya vásáron a szülők felajánlásait vásárolhatták meg az érdeklődők. Papírgyűjtésünkön 48 600,- Ft értékű papír gyűlt össze, mindenkinek köszönjük. Nagy izgalommal készültünk a szüreti bálra. Sajnos a hideg idő beszorította a mulatozókat az étterembe, jókedvünket mindez nem befolyásolta. Kicsit szűk volt a terem, hiszen örömünkre sokan összegyűltünk. Köszönet a szülőknek a sok-sok finomságért és a sok segítségért. Köszönöm kolléganőim munkáját is.
Ahogy néztem a sok vidám arcot, elgondolkodtam, mikor is kezdődött mindez…….
30 évvel ezelőtt a régi óvoda óvónői Cigány Zoltánné Kati néni vetetésével Farkasné Erika, Velasques Mária és én elhatároztuk, nem engedjük, hogy feledésbe menjenek dédszüleink, nagyszüleink szokásai, hagyományai. Elköteleztük magunkat amellett, hogy már kisgyermekkorban ismertessük meg óvodásainkat a tordasi szokásokkal, néphagyománnyal, s mindezt építsük be az óvodai mindennapokba, nevelésbe. Ennek megvalósításában lelkes társaink voltak a kezdeteknél Szabadiné Kati néni, Farkasné Ica néni, Liptainé Lengyel Emma, Schuchné Jutka. Így a néphagyományőrzés, helyi szokások felelevenítése és megismertetése óvodai nevelésünk alappillére. Régebben nemcsak a gyermekeknek tartottunk szüreti bálokat. A szülők és az óvoda dolgozói tartották a falusi mulatságot is. A bál előtt próbákra jártunk, hogy aztán végig táncoljunk a falun. Sokan emlékeznek arra, mikor Csíki Nagy István tanítgatta a lelkes, táncos lábú felnőtteket. Feledhetetlenek azok a jó hangulatú bálok, szinte az egész falu megmozdult. A májusfa állítás és a pünkösdölő is jeles napjaink közé tartozik. Nagy öröm számomra, hogy fiatal kollégáim is szívügyüknek érzik a néphagyományőrzést, amit évekkel ezelőtt kitűztünk magunk elé, valósággá lett, és ma is élő.
Az állatok hetében a felelős állattartás, az állatok szeretetére, tiszteletére nevelés kerül előtérbe. Elmaradhatatlan a Tordas Zoo bemutatója. Késő ősszel is sok kaland vár ránk, amiről később számolunk majd be.
Milichovszkiné Szalai Ilona

Névnapok

Tegnap : Emese, Sarolta
Ma : Csaba
Holnap : Apollónia
Holnapután : Ellák

Bejelentkezés